Mekkora radiátor kell? – 2+3 gyakorlati szempont

A központi fűtés ideális méretezéséhez fontos tudni, hogy mekkora radiátor kell. Milyen méretű radiátorok és kazán szükséges a szobák ideális hőmérsékletű fűtéséhez. Az alapvető számítási szempontokon kívül érdemes még néhány korrekciós tényezőt is figyelembe venni.

A radiátor méretezésének szempontjai

Milyen hőmérsékletre szeretné, hogy a radiátorok fűtsék a szobát? Az, hogy mekkora radiátorra van szükség egy helyiségben, 2 tényezőtől függ: hány fokra kell felfűteni a szobákat, és milyen az adott helyiségek beosztása és hőszigetelése.

Először is tudni kell a hőmérsékletet, amelyet képesnek kell lennie fenntartani a fűtendő helyiségben, ami viszonylag egyszerű feladat, és az alábbi táblázatot használhatja útmutatásként.

radiátor tervezési szempontok

Helyiségek ideális hőmérséklete (Celsius fokban)

 • Nappali 21 ºC
 • Étkező 21 ºC
 • Konyha 18 ºC
 • Hálószoba 15 ºC
 • Fürdőszoba 23 ºC
 • Lépcső 18 ºC

Ha ezektől eltérő hőmérsékletekre van igény, akkor a számítást ennek megfelelően kell korrigálni.

Mennyi hő távozik a radiátorokból a szobáimból?

A második szempont, amit figyelembe kell venni, az a hőveszteség a szobában. Az erre vonatkozó számítások meglehetősen összetettek, mivel függnek az ablakok méretétől, az ajtók számától és különösen az épületben használt építőanyagoktól és szigeteléstől.

Ha túl nagy a hőveszteség, akkor a rendszer túllépi a hőmérsékletet, és kevésbé gazdaságos az üzemeltetése. Ha túl kicsi, akkor nem éri el a kívánt hőmérsékletet.

A radiátorok méretezéséhez nem hozzáértő fűtésszerelők úgy kerülik meg ezt az összetett lépést, hogy túl nagy radiátorokat szerel be, majd minden radiátorra termosztatikus radiátorszelepet szerel, hogy csökkentse a hőmennyiséget. Ez nem optimális megoldás.

A radiátor teljesítményének kiszámítása

Az adott helyiség kifűtése szempontjából alapvető számítási alap a helyiség légköbéter adata, amelyet az alapterületnek a belmagassággal való szorzásával kapunk meg. Ha ez megvan, akkor ezt 40 watt hőteljesítménnyel kell beszoroznunk.

Például egy 3 méter x 3 méter alapterületű, 2 méter 50 cm belmagasságú szoba esetén a számított légköbméter érték = 3 m x 3 m x 2,5 m = 22,5 m3.

Egy átlagos hőszigetelésű helyiség egy légköbméterére 40 watt fűtési teljesítményt kell számolni. Ebből adódóan a fenti helységbe 40 W/m3 * 22,5 m3 = 900 W teljesítményű fűtőtestet kell tervezni.

Egyéb radiátor tervezési szempontok

Ahhoz, hogy tudjuk, mekkora radiátor kell, a kiszámított hőteljesítményen felül lehetnek olyan egyéb feltételek, amelyeket feltétlenül figyelembe kell venni.

radiátor teljesítményének kiszámítása

Ezek lehetnek pl. az alábbiak:

 • Ha egy helyiség északi fekvésű, akkor adjon hozzá a számított hőteljesítményhez 10%-ot.
 • Ha a lakás nem hőszigetelt, adjon hozzá további 20%-ot.
 • Ha egy szoba nyílászárói régiek, akkor vagy cseréltessen ablakokat, vagy adjon hozzá a számított értékhez még 5%-ot.
 • Ha a födém nem jól szigetelt, adjon hozzá további 15%-ot.
 • Van-e a helyiségben kiegészítő fűtés? Kandalló vagy cserépkályha esetén érdemes levonni az értékből 20%-ot a használat jellegétől függően.

Nagyon valószínűtlen, hogy bármelyik radiátor pontosan megfeleljen a szükséges hőigénynek, ezért válassza a számított hőigényt meghaladó, első radiátorméretet.

Az sem mindegy, hogy egy családi házról beszélünk-e, amely szabadon, védtelenül áll egy magaslaton, vagy pl. egy társasházi lakás fűtési rendszerét tervezzük-e éppen. Az uralkodó szélirány felőli védettség és a helyi mikroklíma viszonyok nagy mértékben befolyásolhatják még a fűtési teljesítményt.

Természetesen ezek a számítások hozzávetőlegesek, és bár kiváló képet adnak a szükséges méretekről, a legjobb lenne, ha ezt egy szakember is ellenőrizné.

Mekkora radiátor kell – praktikus szempontok

 • A radiátor teljesítményének figyelembevételén túlmenően mérje le a beépítés helyén rendelkezésre álló méreteket, nem mindegy a radiátor szélessége magassága és vastagsága.
 • A meglévő fűtési rendszert bővít, akkor igazodjon a meglévő rendszer fűtőtestek anyagához alumínium radiátorok esetén nem javasoljuk új acél radiátorok beépítését és fordítva. A kétféle anyag kombinálása egy fűtési rendszeren belül nem javasolt.
 • Ugyancsak lényeges szempont radiátor bekötésének módja. Nem mindegy tehát, hogy alsó, felső vagy átlós bekötésű radiátort veszünk-e. A bekötési lehetőség is függ az elérhető szabad helytől, tehát mérjük le többször a radiátor beépítésének helyét.

A radiátorok szabványos méretűek?

Nem garantált, hogy egy radiátor szabványos méretű. A radiátorok méretei nem egységesek a különböző modelleknél, mivel a méretek eltérőek lehetnek a különböző gyártók termékei között. Például egy függőleges radiátor sokkal magasabb, mint amilyen széles, mint egy szabványosnak tekinthető radiátor.

Mik a szabványos radiátorméretek?

Nem biztos, hogy érdemes szabványos radiátorméretekről beszélni. A kiszámított hőteljesítményből és a helyiség helyadottságaiból érdemes kiindulni, és ez alapján megnézni a gyártók katalógusait. Az esztétikai és kialakításbeli szempontoktól függően érdemes meggondolni a radiátor stílusát, színét, alakját. Más követelmények lehetnek egy fürdőszobai, nappali vagy hálószobai radiátorral szemben.

error: Content is protected !!