Mekkora hőcserélő kell?

Központi fűtés kiépítésekor gyakran felmerül, mekkora hőcserélő kell? A hőcserélőket az ipari folyamatok során használják, amikor a hőt az egyik közegből a másikba kell átvinni. Valójában nem hőcsere, hanem hőátadás történik hővezetés segítségével. A hőcserélő típusainak, méretének és kiválasztásának megértése fontos mind a hatásfok, mind a méretezés sikeressége szempontjából.

Hőcserélőket használunk a fűtési rendszereken kívül a légtechnikában, a használati melegvíz előállításában és a hűtéstechnikában is.

Hőcserélők típusai

A legalapvetőbb meghatározása szerint az ipari hőcserélő hőenergiát ad át egyik folyadékból a másikba anélkül, hogy összekeverné őket.

A hőcserélők az alábbi fő típusokba sorolhatók:

 • A csőköteges hőcserélők számos csövet körülvevő héjból állnak. Mivel ezeket a sokoldalú hőcserélőket széles körben használják. A héj és a cső kialakítása alkalmassá teszi ezeket a hőcserélőket a nyomások és hőmérsékletek széles tartományában való alkalmazásra.
 • A szerelt lemezes hőcserélők kompakt, hatékony termékek, amelyeken egy sor halmozott hőátadó lemez van összeszorítva egy keretben.
 • A tömített lemezes hőcserélők titán vagy más nikkelötvözetekkel rendelkeznek a folyadék hőmérsékletének pontos szabályozásához a hővisszanyerés érdekében. Ezeket a terveket gyakran használják élelmiszer- vagy egészségügyi alkalmazásokhoz.
 • A forrasztott lemezes hőcserélők tömítések nélkül készülnek, és alkalmasak nagyobb nyomás- és hőmérséklettartományban. Ezek a korrózióálló hőcserélők sokféle anyagból készülhetnek, például rézből vagy nikkelből.

A legtöbb alkalmazáshoz általában többféle hőcserélő is használható. A hőátadó oldat méretezésének és kiválasztásának kiindulópontja a folyamathoz szükséges hőmérséklet és nyomás összehasonlítása alapján kalkulálható. A legjobb hőcserélő típus a tervezési paraméterektől, a folyadék jellemzőitől, a helytől és a költségvetéstől függ.

hőcserélő méretezése

Mekkora hőcserélő kell – hőcserélő méretezési szempontok

 1. A hőcserélő által végrehajtandó funkció (legyen szó kondenzációról, forralásról stb.).
 2. Nyomáshatárok (magas/alacsony), amelyek a folyamat során változhatnak, és a nyomás csökken a hőcserélőn.
 3. Hőfokkülönbség és hőmérséklettartományok (amelyek a folyamat során változhatnak).
 4. Folyadék áramlási kapacitása
 5. Anyagigény: olyan adottságok mellett, mint például a hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a maró közeg, különleges anyagokra lehet szükség. Tömített lemezes hőcserélőnél a tömítéseknek kompatibiliseknek kell lenniük az egységben lévő folyadékokkal.
 6. Termikus folyadékjellemzők és termékkeverék. Ha a fűtő- vagy hűtőfolyadék érzékeny, korrózióálló anyagra lehet szükség.
 7. Közmű feltételek: egyes hőcserélőknél szükség lehet hűtővízre, gőzre vagy forró olajra, és ezek csak akkor lehetnek releváns lehetőségek, ha ezek az anyagok rendelkezésre állnak.
 8. Alapterület: a helykorlátozások és az elrendezés befolyásolhatják azt is, hogy melyik hőcserélő modell alkalmas a célra. Ne feledje, hogy kisebb hőfokkülönbség esetén általában nagyobb egységek kellenek.
 9. Karbantartási követelmények: a háztartási eljárásoktól függően hasznos lehet könnyen tisztítható kialakítás kiválasztása. A javítás vagy az ellenőrzés egyszerűsége szintén fontos tényező lehet.
 10. Általában egynél több hőcserélő modell fog működni egy adott alkalmazáshoz, ezért további kritériumok segíthetik a legjobb illeszkedés értékelését. A lehetőségeket határolhatják az olyan tényezők, mint a jövőbeli méretezhetőség, a beszerzés és üzemeltetés összköltsége, valamint a hatékonyság/szén-dioxid kibocsátás.

Fűtésszerelő szakember hívása

A hőcserélő méretezésének jelentősége

A hőcserélő kialakításának kiválasztása után a leghatékonyabb méret a működési körülményektől függ. Például, ha az üzemi hőmérséklet évszakonként változik, mind a téli, mind a nyári hűtési (vagy fűtési) terhelést ki kell számolni.

A leghatékonyabb lemezcserélő modell a legkisebb azonos lemezhullámú modell, amely mindkét évszakban képes kezelni az áramlást. A termodinamikai egyenletek elősegíthetik a legjobb megoldás elérését, ahol az áramlás, a hőmérséklet és a nyomásesés mind elfogadható határokon belül vannak.

A hőátadó oldat méretezésében és kiválasztásában a függő változók száma miatt az optimális megoldás kiválasztásához gyakran komplex egyenleteket használnak. A hőcserélők gyakran testre szabhatók, és az olyan specifikációk, mint a lemezek mérete és száma, gyakran az alkalmazáshoz igazodnak.

A hőcserélők méretezése és kiválasztása megköveteli a hőcserélő típusainak és opcióinak ismeretét, valamint az egység és az alkalmazás működési környezetének ismeretét.