Kondenzációs kazán bekötése

A gázszámla csökkentő módszerek közül ma a legjobb megoldást a kondenzációs kazánra váltás jelenti. A kondenzációs kazán bekötése a legkisebb befektetéssel, a leggyorsabban a legnagyobb megtakarítást (20-30%) jelentő lépés lehet az otthonában.

Ahhoz, hogy tájékozódjon, érdemes szakemberrel konzultálnia. Szeretnénk ezt átláthatóbbá tenni azzal, hogy cikkünkben rengeteg hasznos információt gyűjtöttünk össze, amivel időt nyer, és képet kap a kondenzációs kazán bekötésével kapcsolatos teendőkről.

Kiépítjük az új fűtési rendszert, beépítjük a megvásárolt, új kondenzációs gázkazánt is. Kondenzációs gázkazán bekötése a leggyorsabban és leghatékonyabban megtérülő beruházások egyike.

Olvassa el az egyszerűsített kazáncseréről szóló cikkünket is!

Milyen márkájú kondenzációs kazánt vegyek?

Fel szokott merülni a kérdés, hogy melyik a legjobb kondenzációs kazán márka. A rövid válasz, hogy javasoljuk a Vaillant, Junkers, Viessmann és Bosch kazánokat, ezek minőségi gyártók termékei, és van alkatrészellátás, illetve megfelelő garancia és a szervizháttér is a kazánok karbantartása és szervizelése végett.

De nézzük meg részletesen, hogy milyen szempontok alapján érdemes kondenzációs kazánt vásárolni.

Zárt vagy nyitott égésterű kazánt válasszak?

Zárt égésterű kazán vásárlását javasoljuk inkább. Nem a helyiség levegőjét használja, az Unióban már csak ezt fogadják el új kazán üzembe helyezésekor, jobb hatásfokkal hasznosítja a fűtőanyagot.

Használati meleg víz vagy csak fűtés?

Ha HMV-re is szükség van, kombi kazánt kell venni. Olcsón képes előállítani a meleg vizet az átfolyós rendszerű kazán, tárolós vízmelegítő esetén azonnal rendelkezésre áll egy nagyobb mennyiségű meleg víz.

Kazán engedélyeztetés és bekötés

A kondenzációs kazán engedélyeztetése nem olcsó, és a szabályozás is mindig változik. A kondenzációs kazán engedélyeztetéséhez kell gázterv, kéményseprő vállalati szakvélemény, a gázszolgáltató jóváhagyása és beüzemelési engedély is.

Létezik olyan kategória, hogy “legjobb kondenzációs kazán”?

Azért nem, mert az igények nagyon különbözőek. Van, akinek a legfontosabb, hogy kicsi legyen a kazán, mert nincs sok helye, van akinek a teljesítmény, van akinek az ár-érték arány a legfontosabb szempontja. Ezek mind eltérő követelményeket támasztanak a különféle kazánokkal szemben.

Amit viszont mindenképpen szem előtt kell tartani a kondenzációs kazán vásárlása előtt:

  • garancia
  • szerviz- és alkatrészellátás
  • a szerelők és szakemberek véleménye és tapasztalatai

Miért fogyaszt kevesebbet a kondenzációs kazán?

Az égés során keletkező füstben szén-dioxid és víz keletkezik. Hagyományos kazánoknál a füstgőz tartalma a kéményen keresztül haszontalanul és káros lerakódásokat okozva távozik. A kondenzációs kazán az eltávozó hőt képes hasznosítani, így gazdaságosabb, mint a hagyományos kazánok.

Ezzel az jár, hogy a hatásfoka sokkal jobb lesz, mint a hagyományos, régebbi típusú kazánoké, azaz ugyanannyi gázból több energiát nyerhetünk.

Cseréljem le a meglévő kazánomat kondenzációsra?

Igen, mert hamar meg fog térülni a befektetés, íme a kondenzációs kazán előnyei:
Jelenleg a kondenzációs kazánnak a legmagasabb a hatásfoka
Kb. a gázszámla 20-30%-a megspórolható vele
Biztonságos a rendszer, nem áll fenn a szén-monoxid mérgezés veszélye

Hőszigetelés vagy kazáncsere?

Ez függ a lakás vagy családi ház paramétereitől, de általában olcsóbb kazánt cserélni, mint a lakást hőszigetelni.

Hogyan telepítik a kondenzációs kazánt?

Hasonlóan a többi kazánhoz, de egy kicsit mégis másképpen. Először felmérjük a helyszínt. Például a kondenzációs kazánoknak másfajta kéményre van szükségük (PPS vagy PPS / ALU). Ezért fontos ellenőrizni, hogy szükség van-e a kémény átalakítására.

Ha a kémény megfelelő, és minden más feltétel teljesül, és az eszköz már ott van, akkor megkezdjük a telepítést. A telepítés hosszabb ideig tarthat. Nem tudjuk előre megjósolni, mennyi időre lesz szükségünk. Természetesen mindig megpróbálunk időben végezni, de az idő és a sietés nem mehet a minőségi munka rovására.

A telepítés után megmutatunk mindent, ami fontos a kazán gazdaságos és előírás szerinti üzemeltetéséhez. Ismertetjük az eszköz használatát, és felhívjuk a figyelmét arra, hogy érdemes rendszeresen elvégeztetni a karbantartást.

Hívás most

Kondenzációs kazán kémény kialakítása

Manapság már kötelező kondenzációs kazánokra váltani. Azok, ki akarják cserélni a kazánjukat, már találkozhattak ezzel az uniós előírással is. Számtalan oka van ennek, egyrészről az élet védelme, másrészt környezetvédelmi okokból. Sok esetben a kondenzációs kazánok sokkal jobbnak bizonyultak, mint a hagyományos kazánok, ezért a törvény előírja ezeket.

Szerencsére manapság számos eszköz közül lehet választani, és sok kazángyártó gyárt már kondenzációs készülékeket. Másrészt sokan azt gondolják, hogy ha új kazánt vásárolnak, csak bedugják (még csak szerelőt sem hívnak), és ez kész, semmi gond. Sajnos ez egyáltalán nem így van.

A kondenzációs kazán másképp működik, mint a hagyományos kazán, különösen a nyitott égésterűekkel összehasonlítva. A kazán felszerelése előtt feltétlenül ellenőrizze a kéményt, mivel előfordulhat, hogy nem alkalmas kondenzációs kazán bekötéséhez.

fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazánnal

A fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazánnal

A kondenzációs kazán cseréjét az elejétől a végéig vállaljuk. Ez azt jelenti, hogy segítünk kiválasztani a legoptimálisabb eszközt az Ön igényeihez, szükség esetén felmérjük a helyszínt, majd természetesen elvégezzük a felújítási folyamatokat és végül telepítjük a régóta várt kondenzációs kazánt.

A biztonság nagyon fontos a kazán cseréjekor, ez nem elhanyagolható tény. Ezért mindig a legnagyobb gondossággal dolgozunk, mindig nagyon alaposak vagyunk, és figyelünk a részletekre is. Ha azt akarja, hogy kérjen egy jól működő és korrekt határidővel dolgozó csapatot, ne habozzon, hívjon minket!

Kazáncsere költsége?

Jogos a kérdés, hogy mennyibe kerül egy kazáncsere? Lássuk röviden összefoglalva:

  • Gáztervező: kb. 100 ezer forintos nagyságrendű.
  • Gázszolgáltató: a terveket be kell nyújtani számukra, jóvá kell hagyni, és ezért több tízezer Ft-ot kell fizetnünk.
  • Kéményseprő vállalat: az előzetes és utólagos ellenőrzés pár tízezer forintba kerül.
  • Gázszerelő: ez sem lehet bárki, ugyanis a kazánkereskedő által jóváhagyott szakembert kell találni. Ez nem csak a garancia miatt fontos, hanem a törvény által is megkövetelt. Ezen kívül korlátozza a kínálatot és a versenyt a piacon. A gázszerelők munkadíja 100 és 300 ezer Ft között mozog az adott szereléstől függően, de Budapesten sok helyen nagyon elszaladtak az árak.
  • Kémény: a legtöbb esetben a kéményt kell cserélni, 100-200 ezer forintba kerülhet.
  • Új kazán: 250-300 ezer forintnál kezdődnek, de érdemes körülnézni a piacon az igények alapján.
  • Fűtési rendszer: bár nem kötelező, szükség lehet a modern kazánokhoz adaptált rendszerre a korábbi radiátorok és csövek helyett, amelyek szintén milliós nagyságrendű fűtésrendszer átalakítást jelenthetnek.

Ha jó szakembert keres a kondenzációs kazán bekötéséhez, akkor hívjon minket bizalommal!