Keringető szivattyú kiválasztása és méretezése

Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen mekkora keringető szivattyú kell egy fűtési rendszerben. A keringető szivattyú kiválasztása szempontjából fontos paraméterek a tervezéshez az emelési magasság (m), szállítási teljesítmény (liter/perc), teljesítmény (W), energiahatékonyság (pl. “A”), bekötési átmérő.

Az, hogy hogyan állítsam be a keringető szivattyút, több tényezőtől függ. Útmutatónkban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy akár saját maga is ki tudja számítani, mekkora keringető szivattyú kell otthonában.

Néhányszor még csőelrendezési diagramokat, kazánméreteket és szigetelési értékeket is küldtek már nekünk az ügyfelek. Mi azt mondjuk, tapaztalatunknak köszönhetően nincs szükség ilyen bonyolult számításra.

Keringető szivattyú kiválasztása egyszerűsítve

A központi fűtés keringető szivattyú kiválasztása egy átlagos otthon számára nem olyan bonyolult. Hacsak otthona nem különösen rosszul szigetelt, kövesse ezeket a szabályokat:

 • Grundfos 15/50 2-3 szobás házakhoz (kisebb ház)
 • Grundfos 15/60 3-5 hálószobás házakhoz (nagyobb házak)

Válassza a nagyobb szivattyút, ha otthona nem jól szigetelt.

Ha sokkal nagyobb lakása van, akkor egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A legtöbb esetben szemrevételezéssel kell megvizsgálni a csőméreteket, a radiátorok típusát, a kazán méretét és teljesítményét. Kérjük, ilyen esetben hívjon minket!

Telefonálok most a szivattyúval kapcsolatban

A keringető szivattyú működése

A fűtési rendszer szivattyúi a központi fűtési rendszerre telepített, kis méretű mechanikus eszközök, amelyek lehetővé teszik a meleg víz hatékony áramoltatását otthona fűtési rendszerében.

De ha most hall először központi fűtési szivattyúról, vagy először kell cserélnie kazánszivattyút, akkor a központi fűtőszivattyúk széles skálája zavaró lehet.

Mi az a központi fűtőszivattyú? Hogyan működik a központi fűtőszivattyú? Hogyan méretezhetek otthoni központi fűtőszivattyút?

Ezért dolgoztuk ki ezt a teljes útmutatót a központi fűtési szivattyúkról. Lépésről lépésre végigvezetjük a központi fűtési szivattyúkon, hogy pillanatok alatt megvásárolhassa, felszerelhesse vagy kicserélhesse fűtési rendszere szivattyúját.

A keringető szivattyú feladata

A keringető szivattyú a központi fűtési rendszerre szerelt kisméretű mechanikus eszköz, amely felgyorsítja a forró víz keringését a kazánból a radiátorokba és vissza a kazánba. A szivattyú hatékony eszköz, amely biztosítja a víz mozgását otthonában, mielőtt az lehűlne.

Az alábbi ábra bemutatja a keringető szivattyú elhelyezését a központi fűtési rendszerben.

keringető szivattyú feladata

A keringető szivattyú működési elve

A központi fűtési rendszer szíve, a központi fűtőszivattyúk úgy működnek, hogy vizet vesznek a szivattyúba, a járókerekekkel nyomás alá helyezik a vizet, majd nagyobb sebességgel pumpálják a vizet a fűtési rendszer körül. Ez segít abban, hogy a meleg vizet hatékonyan szivattyúzzák otthonában otthonában.

A keringetési szivattyú működése:

1. lépés: Vízbemenet

A víz azután áramlik a keringető szivattyúba, hogy a központi fűtési rendszer felmelegítette.

2. lépés: Járókerekek

A központi keringető szivattyúk egyfajta centrifugális szivattyúk. Ez azt jelenti, hogy ún. járókerekeket használnak a víz áramoltatására.

3. lépés: Vízkimenet

Amikor a víz áthalad a szivattyú járókerekein, a vizet ezután nagyobb sebességgel tolják ki a szivattyúból, mint ahogyan beért.

keringető szivattyú működési elv

A keringető szivattyú részei

A központi fűtőszivattyúk nem túl bonyolult eszközök. A legtöbb szivattyú 6 egyszerű alkatrészből áll, amelyek az alábbi ábrán láthatók.

 1. Víz áramlás bemenet: ez az a terület, ahol a meleg fűtővíz belép a szivattyúba. A vízbemenet átmérője olyan tényező, amely meghatározza a szivattyú maximális áramlási sebességét.
 2. Víz áramlás kimenet: ez az a terület, ahol a túlnyomásos meleg víz kilép a szivattyúból, és körbejárja a központi fűtési rendszert. A vízkimenet átmérője szintén fontos paraméter a szivattyú maximális áramlási sebessége szempontjából.
 3. A szivattyú nyomásának beállítása: a nyomásszabályozó tárcsa a központi fűtőszivattyú elektronikus alkatrésze, amely lehetővé teszi a központi fűtési rendszer víznyomásának növelését. Ha azt tapasztalja, hogy bizonyos radiátorok nem kapják meg a szükséges hőt, akkor egyszerűen növelje a nyomást a beállító tárcsa segítségével.
 4. Szivattyú légtelenítő csavar: ha úgy találja, hogy a szivattyú nem működik megfelelően, akkor az egyik lehetséges oka az, hogy légbuborékok szorulnak a szivattyú belsejébe. Ez megakadályozza a járókerekek megfelelő működését, és furcsa hangot kelthet.
  A gyártó utasításainak betartásával a szivattyú légtelenítő csavarja segít légteleníteni a szivattyút.
 5. Elektromos kapcsolatok: itt kezelheti a szivattyú elektromos konfigurációját. Használat előtt olvassa el a gyártó utasításait!
 6. Tápkábel: ezzel csatlakoztathatja a szivattyút az elektromos hálózatra.

Az alábbi kép egy Grundfos szivattyún mutatja a felsorolt részeket.

keringető szivattyú részei

Hol található a keringető szivattyú?

Minden ház más és más, a keringető szivattyú helyét jellemzően a kazán helye határozza meg.

A központi keringető szivattyúja helyei lehetnek:

 • A kazán mellett
 • A melegvíz tároló közelében
 • Lépcső alatt, eldugottabb helyen

A központi fűtési szivattyú mennyi áramot fogyaszt?

A központi fűtési szivattyúk egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy csak akkor fogyasztanak áramot, amikor bekapcsolja a központi fűtési rendszert. Ez segít pénzt megtakarítani, és megakadályozza az árampazarlást.

A legtöbb központi fűtési szivattyú a fő áramellátásról működik, de olcsóbb, elemmel működő modelleket is vásárolhat, bár mi nem javasoljuk.

Mennyi energiát fogyaszt egy központi fűtőszivattyú?

A legtöbb háztartási központi fűtőszivattyú 220 volttal működik, ami körülbelül ugyanannyi áramot jelent, mint amennyire egy vízforraló működtetéséhez van szükség.

A központi fűtőszivattyúja valószínűleg nem teljes teljesítményen működik. Úgy gondoljuk, hogy a modern, jól szigetelt otthonokban ennek az energiának körülbelül a felét használja.

A négy leggyakoribb keringető szivattyú probléma (és a szivattyúhiba elhárítása)

Mint a legtöbb dologgal otthonában, a központi fűtőszivattyúval is kétségtelenül felmerülnek problémák. Ha problémái vannak a központi fűtéssel, a szivattyú lehet a hibás, ha az alábbi problémák bármelyikét tapasztalja.

Szokás szerint felsoroljuk a legjobb tanácsainkat a probléma megoldására. Ha nem bízik a probléma kezelésében, akkor forduljon központi fűtésszerelőhöz, hogy felmérje rendszerét.

1. A keringető szivattyú kerreg vagy búgó hangot ad

A helytelenül beszerelt szivattyú hatással van központi fűtési rendszerére. A szivattyú kerregése nemcsak hosszú távú kopást okozhat a szivattyúban, de a szivattyú hatékony működését is gátolhatja.

Megoldás: ellenőrizze a szivattyú szerelvényeit. Ha laza csavarokat vagy csavarokat talál, akkor húzza meg őket.

2. A központi fűtés hangos

Nem összetévesztendő a szivattyúból származó zajokkal, alternatívaként általános zümmögő vagy kopogó hangokat hallhat a tágabb központi fűtési rendszerből. Ez annak a jele lehet, hogy levegő került a szivattyúba.

Megoldás: ha feltételezhető, hogy levegő került a szivattyúba, kövesse a szivattyú kézikönyvét a légtelenítéshez. A légtelenítést általában egyszerűen el lehet végezni a szivattyú légtelenítő csavarjának ki- és visszatekerésével. Ilyenkor vigyáznia kell, mert a távozó levegővel forró víz is érheti kezét, és égési sérüléseket szenvedhet!

3. A szivattyú NEM ad ki hangot

Mint minden gépnél, itt is hallania kell egy kis rezgést és hangot. Ha a szivattyúja nem ad ki zajt, és a központi fűtés nem osztja el egyenletesen a hőt otthonában, akkor lehet, hogy elakadt a járókerék a szivattyúban.

Megoldás: ki kell nyitnia a szivattyút, és alaposan ki kell tisztítania. A vízellátásba néha idegen anyagok, szenneződések kerülhetnek, amelyek befolyásolhatják a szivattyú működését.

4. Nem indul a szivattyú

Ha a központi fűtési rendszer (kazán vezérlés) nem aktiválja a szivattyút, vagy egy biztosíték ment ki, akkor a szivattyú nem indul.

Megoldás: hívjon szakképzett szakembert a bekötés ellenőrzésére.

Ki kell cserélni a keringető szivattyút?

Bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy a fent felsorolt javítások nem oldják meg a problémát. A központi fűtés keringető szivattyúiban gyakori a belső korrózió, és ebben az esetben ki kell cserélni a szivattyút. ez leggyakrabban nem a szivattyú hibája, hanem a rendszerbe kerülő korrodáló anyagok okozzák a fűtési rendszer alkatrészeinek károsodását vagy hosszú távon akár a tönkremenetelét is.

Azt tanácsoljuk, hogy hívjon fel egy szakképzett központi fűtésszerelőt, mielőtt saját maga cserélné ki a szivattyút. Vannak olyan körülmények, amikor biztos, hogy a szivattyút ki kell cserélni.

A szivattyú túl forró

Általában egy szorgalmas szivattyú egy kicsit melegszik, de ha a szivattyúja túl forró ahhoz, hogy megérintse, akkor az súlyos károsodás jele lehet. Ebben az esetben ellenőrizni kell a szivattyúszolgáltató garanciáját, de általában a szivattyút ki kell cserélni.

Ha a benne áramló fűtővíz miatt forró a szivattyú, akkor meg kell vizsgálni annak okát, hogy miért túl magas a fűtővíz hőmérséklete.

A szivattyú kerregő vagy kopogó hangot ad ki

Ha a szivattyúja csikorgó vagy kopogó hangot ad ki, akkor ez a szivattyú belsejében lévő súlyos sérülés jele lehet. Ismét ellenőrizze a garanciát a szivattyú gyártójával vagy a kereskedővel, ahol vásárolta. A legtöbbjük garanciálisan cseréli a szivattyút, ha az eredeti hibás volt.

A szivattyú csak a radiátorok egy részét fűti fel

Ha a radiátorok a földszinten működnek, de az emeleten nem, akkor ez annak a jele lehet, hogy a szivattyú kezd meghibásodni. Ha a szivattyúnak van nyomásállító tárcsája, akkor megpróbálhatja megnövelni a szivattyú nyomását, de ha ez nem működik, akkor lehet, hogy új, nagyobb teljesítményű központi fűtési szivattyúra kell beruháznia.

Érdemes átgondolni, hogy történt-e változtatás a fűtési rendszerben, illetve a hideg radiátorok légtelenítése is járható út a hiba megszüntetéséhez.

A keringető szivattyú szivárog

Ha a szivattyú szivárog, akkor lehet, hogy ki kell cserélni. Ennek oka szinte biztosan korrózió, amelyet nem lehet kijavítani. Ha az indítókondenzátorból barna folyadék szivárog, vagy az kiégettnek tűnik, akkor csak ezt az alkatrészt cserélje ki.

keringető szivattyú szivárog

Ellenőrizze a szivattyú tömítését, illetve azt, hogy megfelelően csavarta-e vissza a légtelenítő csavart.

Milyen keringető szivattyút vásároljak?

Ha központi fűtőszivattyú vásárlása előtt áll, akkor tekintse meg az alábbiakban ajánlott lehetőségeket. Ezeket mind tesztelt, és a piacon elérhető legmagasabb minőségű szivattyúk.

1. Grundfos UPS2 15-50/60

A magas minőségéért elismert Grundfos UPS2 15-50/60 egy univerzális csereszivattyúnak számít. Közvetlenül a régi UPS 15-50 és UPS 15-60 helyettesítésére alkalmas, ideális szűk helyre való beépítéshez, és a csővezetékek megbolygatása nélkül felszerelhető.

Lehetőség van arra, hogy az UPS2 15-50/60 csak szivattyúfejként legyen felszerelhető, ami azt jelenti, hogy bármely meglévő UPS szivattyú típusra felszerelhető.

Milyen egyéb előnyöket kínál még a Grundfos UPS2 15-50/60?

A Grundfos UPS2 15-50/60 rendkívül energiatakarékos, három különböző beállítást kínál. A beállítások arra a sebességre vonatkoznak, amellyel a meleg víz kering a rendszerben, és a radiátorokhoz és a csapokhoz jut. A legjobban használható sebességbeállítás a legalacsonyabb sebesség, amelyen a rendszer gond nélkül működik. Minél alacsonyabb a beállítás, annál energiatakarékosabb lesz a szivattyú. Ezt a szivattyút 4m, 5m vagy 6m teljesítményre tervezték.

A dugaszolható vezérlődoboz a szivattyú tetejére, balra vagy jobbra szerelhető, ami sokoldalúságot kínál, és számos beépítési lehetőségnek ad helyet.

2. DAB Evosta 40-70/130

Mivel a DAB Evosta állandó mágneses szinkronmotorral működik, nulla fordulatszámon is képes nyomatékot generálni, ami viszont állandó rezgést hoz létre a vízmembránokon keresztül. Ez növeli a hatékonyságot, lehetővé téve, hogy a meleg vizet nagy sebességgel szivattyúzza a radiátorokhoz és a csapokhoz, amikor szükséges. Az Evosta 40-70/130 ideális helyettesítője a régebbi háromsebességes keringető szivattyúknak, és egyetlen szivattyúval 4,5 m és 6 m-es vízmagasságú modelleket fed le.

Ennek a bizonyos keringetőszivattyúnak nagy előnye a frekvenciaváltó, amely rendkívül energiatakarékos. Egy beépített elektronikus eszköz érzékeli a rendszeren belüli igényváltozásokat, és alkalmazkodik a rendelkezésre álló hat változtatható fordulatszám-beállítás egyikéhez.

3. Lowara Ecocirc 25-4 (180)

A Lowara Ecocira 25-4 (180) tökéletes egy családi házakhoz vagy társasházakhoz, a Lowara Ecocira 25-4 (180) elektronikusan kommunikált, változtatható sebességű motortípust használ. A motort egy gömb alakú forgórész hajtja, amely tengely nélküli, így a motor forgása során csökken a zaj mennyisége.

Az új dugulásgátló technológia részeként a járókerékegységbe egy kerámia csapágygolyó van beburkolva. A kerámia csapágy elválasztja a vízáramlást a rendszer mágneses részeitől, ami csökkenti a magnetit és az iszap felhalmozódását.

A Lowara modell beépített érzékelővel van felszerelve, amely a hőmérsékletet figyeli. Azzal, hogy a szivattyú leállítja a további működést, amikor a víz hőmérséklete eléri a 125 fokot, megakadályozza a túlmelegedést.

4. CPL CP50 (130)

A CPL CP60 (130) egy nagy hatékonyságú, tömlő nélküli keringetőszivattyú, amely tökéletes a háztartásokban, és egyszerűen csatlakoztatható. A tömítés nélküli szivattyú tengely és tömítés nélkül működik, ami azt jelenti, hogy a víz nem szivároghat sehol.

Mivel sokoldalúságot kínál, ez a szivattyú típus minden fűtési és légkondicionálási alkalmazáshoz használható, -10 fok és +95 fok közötti hőmérsékleten.

A CPL CP50 (130) könnyen kezelhető, és háromfokozatú fordulatszám-szabályozó rendszerrel rendelkezik, amely változó nyomáskülönbséget alkalmaz. A különböző nyomástárcsák a radiátor- és padlófűtési alkalmazásokhoz választhatók.

Biztosítsa, hogy háza meleg fogadtatásban részesítse Önt ezen a télen, és tekintse meg a háztartási keringetőszivattyúk választékát. Ha egy háztartási szivattyú beszerelése mellett dönt, pénzt takaríthat meg az energiaszámláján, mivel biztosítja, hogy fűtési rendszere maximális hatékonysággal működjön.

A fenti típusokon kívül elterjedtek még a Wilo és az Unipump márka különféle modelljei is, ezek műszaki specifikációját is érdemes elolvasni, de az általunk részletezett típusokkal nem lehet mellélőni.

Ha bármilyen kérdése van a keringető szivattyúk kiválasztásával és méretezésével kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, és az Ön rendszerének adottságait figyelembe véve ajánlunk Önnek egy műszakilag megfelelő keringető szivattyút.