Kazáncsere kondenzációsra – tippek és gyakori kérdések

Manapság gyakori igény a kazáncsere kondenzációsra a technológia fejlődésének és a jogi szabályozásnak köszönhetően. A kondenzációs kazánoknál is oda kell figyelni néhány dologra. Hogyan kerüljük el az esetleges kazáncsere problémákat, és mire kell figyelni a kondenzációs kazán beszerelésekor?

Kazáncsere kondenzációsra

A kondenzációs kazán jelenleg a leghatékonyabb készülék a fűtéshez és a vízmelegítéshez. Egy régebbi gázkazánnal összehasonlítva ez akár harmadával is csökkentheti az üzemeltetési költségeket. Egyre több gázcsatlakozással rendelkező háztartás telepíti, különösen az alacsony üzemeltetési költségeknek köszönhetően.

Kazáncsere családi házban

Családi házakban a kondenzációs kazánok vagy a régi gázkazánokat, vagy a szilárd tüzelésű kazánokat váltják fel. Mindkét esetben figyelembe kell venni a kondenzvíz-elvezető beépítésének szükségességét. Működés közben nagy mennyiségű kondenzvíz keletkezik, ezért a gyakorlatban szükség van a kazánnak a szennyvízelvezetőhöz való csatlakoztatására.

Kazáncsere családi házban

Ez problémát jelenthet például olyan pincékben vagy kazánházakban, ahol nincs vízvezeték. Ilyen esetekben megoldható egy kondenzvíz-szivattyúállomással, amely a kondenzációs kazánok tartozékaként kapható. Ez egy tartályból és egy kis szivattyúból áll, amely a kondenzvizet a kazán kimeneti szintje felett található csatornába szivattyúzza.

A kéménybélelés szükségessége gyakran a második váratlan beruházás. A kondenzációs kazánok füstgázai alacsony hőmérsékletűek és gyenge savként hatnak, ezért polipropilén alapú csöveket kell alkalmazni. Előnyük az egyszerű beépítésben és az alacsony árban rejlik.

Kondenzációs kazán szerelése kis lakásban

A lakások egyik alapvető követelménye a fűtőeszközzel szemben magának a kazánnak a mérete. Amennyiben ugyanis egy lakás nem rendelkezik külön helyiséggel erre a célra, a kazánt a fürdőszobában, az előszobában vagy akár a konyhában kell elhelyezni.

kondenzációs kazán szerelése kis lakásban

A piacon különböző kondenzációs kazánok vannak forgalomban, amelyek méretei nem nagyobbak, mint egy klasszikus gáz átfolyós fűtőberendezés méretei. Ezeket a falra is fel lehet akasztani, és fali kazános átfolyófűtéssel melegítik a meleg vizet.

A kondenzációs kazán miatt ellenőrizni kell az egész rendszert

A fűtési rendszer felújítása általában tíz vagy még több év elteltével történik. Ezért figyelembe kell venni, hogy az eredeti kazán beszerelése óta mennyit változtak a ház paraméterei és hőigénye.

A kondenzációs kazán a legnagyobb hatásfokát alacsonyabb fűtővíz-hőmérsékleten éri el. Ezért célszerű a fűtési rendszer teljes felülvizsgálatát elvégezni, beleértve a radiátorokat is, amelyek általában magasabb fűtővíz-hőmérsékletre vannak méretezve.

Gyakran találkozunk olyan aggályokkal, hogy a kazán kondenzációs kazánra való cseréjével együtt a radiátorok cseréjére is szükség lesz. Igaz, hogy a régebbi házak esetében a területük magasabb fűtővíz-hőmérsékletre volt méretezve, ugyanakkor, ha kicserélték az ablakokat vagy szigetelték a házat, akkor az épület energiaigénye jelentősen csökkent.

Figyelem a telepítés helyére

Mivel a modern kazánok a csendes működésükben is nagyszerűek, a kazán konkrét helyét a lakásban általában a füstgázkivezetés és a levegőellátás csatlakozási lehetőségével együtt érdemes meghatározni.

Ha a kazán közvetlenül a lakás belsejében kerül elhelyezésre, akkor lehetőség van kéményakna használatára, valamint kettős polipropilén csövek, úgynevezett koaxiális csövek használatára a füstgáz kivezetésére és az égési levegő ellátására.

kondenzációs kazán füstgázkivezetése

A kondenzációs kazán füstgázkivezetése a tetőn és a kerületi falon keresztül is elhelyezhető, attól függően, hogy az adott beépítési helyen melyik megoldás az előnyösebb. Itt is figyelembe kell venni a kondenzvíz-elvezetést.

Központi fűtési rendszere gazdaságossága

Érdemes megfontolni, hogy a fűtés egy vagy több módosításával javíthat-e központi fűtési rendszerén. Ezek közé tartozik:

Fűtésszabályozás

A fűtésvezérlők széles választéka áll rendelkezésre, amelyek segítenek a fűtési rendszer hatékonyabb működésében és a számlák alacsonyan tartásában. Okostermosztátokkal és többzónás fűtésvezérlő rendszerrel fokozhatja a központi fűtés hatékonyságát és gazdaságosságát.

Fűtésszabályozás okostermosztáttal

Hővisszanyerés

A kazán által termelt hő egy része a kéményen keresztül távozik. A passzív füstgáz-hővisszanyerő rendszerek ezt az elveszett energiát részben felfogják, és a víz melegítésére használják fel, így fűtési rendszere hatékonyabbá válik, és pénzt takaríthat meg.

Egy meglévő kazánba általában nem célszerű új füstgáz-hővisszanyerő rendszert szerelni. Ha azonban új kazánt szereltet be, választhat olyan modellt, amelynek füstgázhő-visszanyerése már a kialakításba beépítésre került, vagy kérheti a szerelőt, hogy a kazán mellé szereljen be egy külön hővisszanyerő berendezést.

Melegvíztárolók

Az új melegvíztárolók gyárilag szigeteltek, hogy a melegvíz hosszabb ideig megfelelő hőmérsékleten maradjon. Fontos szerepet játszanak a könnyen hozzáférhető melegvízzel való ellátásban, ezért fontos, hogy teljesen szigeteltek legyenek, hogy megakadályozzák a hő elszökését.

Fűtési rendszer tisztítás folyadék (inhibitor) használatával

A régebbi központi fűtési rendszerben a korrózió, valamint a vízkő és az iszap (rozsda) felhalmozódása csökkentheti a radiátorok és a fűtési rendszer hatékonyságát.

A kémiai inhibitor használata csökkenti a korrózió mértékét, és megakadályozza az iszap és a vízkő felhalmozódását, így segít fenntartani a rendszer hatékonyságát. Az inhibitorokat mindig fel kell frissíteni vagy ki kell cserélni, amikor a fűtési rendszert karbantartási munkálatok vagy kazáncsere során leeresztjük.

A fűtővíz rozsdamentesítése, szűrés

Az építési előírások a fűtővíz rozsdamentesítésére mágneses szűrők használatát szorgalmazzák. Ha kazánját kicserélik, vagy más típusú fűtési rendszerre cserélik, a vízvezeték-szerelőnek mágneses iszapleválasztót kell felszerelnie a kazán közelébe, ha nincs még telepítve.

mágneses iszapleválasztó

Gyakori kérdések kondenzációs kazánnal kapcsolatban

Mennyi ideig tart egy kondenzációs kazán cseréje?

A legtöbb esetben átlagosan körülbelül 1 napra számíthat, de legfeljebb 2 napot szokott igénybe venni. Ha hasonlót hasonlóval, esetleg kombi kazánt cserél egy másik kombi készülékre, akkor a kazán telepítése gyors, gyakran néhány órán belül megoldható.

A kombinált és a kondenzációs kazán ugyanaz?

A kombinált kazán igény szerint melegíti a vizet ahelyett, hogy egy tartályban tárolná azt. Kondenzációs kazánnak nevezünk minden olyan kazánt, amely kondenzációs technológiát alkalmaz, hogy jobban kihasználja az olyan tüzelőanyagok, mint a gáz vagy az olaj elégetéséből származó hőt – így a kombi kazán is lehet kondenzációs kazán.

Bárki kicserélheti a kazánomat?

A kazáncsere engedélyköteles tevékenység, így csak arra feljogosított szerelő végezheti. Ez azt jelenti, hogy a szakember megfelelő képzésben részesült, és vizsgát tett a különféle kazánok beszereléséhez és a karbantartásuk elvégzéséhez szükséges tudásáról.

Mennyi a kondenzációs kazánok élettartama?

A kondenzációs kazánok átlagos élettartama 10 és 15 év között van. A kazán megfelelő karbantartása esetén a készülék akár ennél hosszabb ideig is hatékonyan üzemelhet.

Olcsóbb a kondenzációs kazánok üzemeltetése?

A kondenzációs kazánok karbantartása a rendszerek összetettsége miatt drágább, ami hatással van a kazánok árára is. A nem kondenzációs kazánok olcsóbbak a javításukban, és rövid távon némi pénzt takaríthatnak meg. Hosszú távon azonban a kondenzációs kazánok kínálják a kedvezőbb árú megoldást.

Kell melegvíz-tartály kondenzációs kazánhoz?

A kondenzációs kombi kazánoknak nincs szükségük melegvíz-tartályra, és különféle kompakt méretben kaphatók, így sokkal kényelmesebben tárolhatók, mint a hagyományos kazánok.

Lecserélhető-e a kondenzációs kazán kombi kazánra?

Ha modern, A kategóriás kondenzációs kombi kazánra vált, akkor ezzel pénzt spórolhat, mivel ezek több mint 90%-os hatásfokkal működnek. A másik ok, amiért érdemes megfontolni a kombinált kazáncserét, hogy nem kell meleg vizet tárolni, mert a kombi kazánok igény szerint termelik a meleg vizet.

error: Content is protected !!