Fűtési rendszer átmosása

Fűtési rendszer átmosása, tisztítása, gépi átmosás, karbantartás, feltöltés Hajósi Gábor fűtésszerelő. A gépi átmosás eredménye az energiamegtakarítás (megtakarítás a fűtési költségben), az egyenletesebb hőleadás, a biztonságosabb működés és a rendszer megnövelt élettartama.

Fűtési rendszer átmosása

Miért szükséges a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszerek optimális működéséhez szükség van rendszeres karbantartásra. A radiátorokban, hőcserélőkben és szivattyúkban problémát okozhat a korrózió, amelyet a meleg vízben keringő olaj, por, apró fémforgácsok és egyéb szennyezőanyagok okoznak.

A szennyezőanyagok és vízkő felhalmozódása a rendszerben csökkenti a fűtés hatásfokát, dugulást okozhat, vagy hosszú távon akár lyukas, csöpögő radiátort eredményezhet. Az áramlási keresztmetszet csökkenése és a járatok eltömítése okozza általában azt, hogy nem érezzük elég melegnek a lakást, amikor megy a fűtés.

Hogyan történik a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer hatékony működése és a radiátorok, hőcserélők élettartamának meghosszabbítása érdekében a teljes fűtési rendszer átmosását a rendszerbe juttatott, gyorsan áramoltatott vegyszeres mosással végezzük.

Mivel mossuk át a rendszert?

A fűtési rendszer hatékony tisztításához nem elég a tiszta víz. A hosszan tartó, optimális tisztításhoz alkalmazni kell a vízkő oldásához és a rozsda iszapolásához szükséges vegyi anyagokat is. A vegyi anyagok alkalmazásakor erősen savas anyagokat nem szoktunk használni, mert kilyukadhat a kazán.

Ha bizonyos hőcserélők vagy radiátorok fokozottan szennyezettek, vagy eldugultak, akkor azokat külön is lehet tisztítani. Alumínium fűtési elemek, pl. alumínium lapradiátoroknál elfogadott a savas tisztítási eljárás is.

Fűtési rendszer tisztítása

Az átmosás lépései

 1. Az átmosás első lépéseként leengedjük a rendszerben lévő vizet.
 2. Az akadálytalan áramlást gátló alkatrészeket ki szoktuk szerelni, ilyenek lehetnek pl. a visszacsapó szelepek, szivattyúk. A légtelenítő szelepeket, radiátorszelepeket és keverőszelepeket nyitott állásba állítjuk. Ezeket a folyamat végén visszaállítjuk eredeti helyzetükbe.
 3. Először használati csapvízzel átmossuk a rendszert. Szükség esetén külön is tisztíthatók a radiátoros és a padlófűtés körök.
 4. A többszöri vizes átmosás után betöltjük a vegyszeres mosóanyagot a rendszerbe. A tisztítás hatékonysága növelhető 70–80 fokos vízzel végzett, oda-vissza irányú mosatással. Az áramlás irányának megfordítása eredményezheti a fűtés átmosás hatásfokának növelését.
 5. Többszöri töltés-ürítés során látható a leeresztett folyadék állaga, színe, ami utal a további lépések szükségességére. A mosás időtartama a fűtési rendszer összetettségétől függően több óra, jellemzően 4-5 óra.
 6. Ha szükségesnek találjuk, a hőcserélőket és radiátorokat kiszereljük, és külön is megtisztítjuk.
 7. Következő lépésként feltöltjük a rendszert. Az ilyenkor alkalmazott inhibitor lassítja a korróziót, csökkenti a vízkő képződést, és növeli a rendszer hosszú távú hatásfokát és élettartamát.
 8. Utolsó lépésként légtelenítjük a rendszert. Próbafűtéssel ellenőrizhető a hibátlan működés.

Padlófűtés, falfűtés rendszerekben a lassan áramló víz fokozott lerakódást, algásodást is okozhat, ezek miatt sem hatékony a tiszta vizes átmosás, mindenképpen vegyszert használunk a hatékony tisztításhoz.

A radiátorokat óvatosan gumikalapáccsal meg lehet kocogtatni a lerakódások, megtapadt szennyeződések mechanikus leválasztásához.

Zavarosság és vezetőképesség mérésével szakszerűen ellenőrizhető a rendszer hatásfoka a fűtési rendszer átmosása után.

Mikor érdemes átmosni a fűtési rendszert?

Több dolog is indokolhatja a fűtési rendszer karbantartó mosását.

 • Ha több éve használja, de még soha nem volt átmosva.
 • Ha mástól vásárolt lakást, családi házat, és nem tudhatja biztosan, milyen állapotban van a rendszer.
 • Ha úgy érzi, hogy a jelenlegi rendszer nem jó hatásfokú, vagy lassan, nem egyenletesen melegszik az épület.
 • Új fűtési rendszer kiépítése után (ha mi végezzük, ez benne van az árban), ugyanis a gyári szerelvények igénylik az üzembe helyezés utáni tisztítást.

Ha nem biztos abban, hogy szükség van-e a fűtési rendszer átmosására, szívesen segítünk, forduljon hozzánk bizalommal.

Fűtési rendszer tisztítása házilag

Lehetőség van fűtési rendszer tisztító gép bérlésére is, és elvégezheti a rendszer karbantartását otthoni módszerrel saját maga is. A piacon elérhetők pl. a Rothenberger és Sentinel típusú fűtési rendszer tisztító gépek.

Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a fűtési rendszer teljes vegyszeres tisztítása nem egyenlő egy gumislaggal történő tiszta vizes átmosással! Ezt akkor is tartsa szem előtt, ha egy „szakember” így szeretné elvégezni Önnek a munkát. Lehet „okosba” is csinálni, de nem lesz ugyanolyan jó az eredmény.

A tudáson felül a tapasztalat és az alkalmazott vegyszerek aránya, illetve a meglévő gépparkunk indokolhatja, hogy mégis szakembert bízzon meg rendszer karbantartó tisztításával.

Ha a rendszerben vannak olyan berendezések, például radiátorok, hőcserélők, szivattyúk, különféle szelepek, amelyek külön tisztítást is igényelnek, és ezeket ki kell szerelni, majd vissza kell építeni a rendszerbe, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia.

Gyakori kérdések

Amikor a fűtési szezon elején karbantartással, meghibásodással keresnek minket a lakástulajdonosok, jellemző kérdéseket kapunk a fűtési problémákkal kapcsolatban. Néhányra összegyűjtöttük a választ, de mindenkinek azt javasoljuk, hogy csináljon próbafűtést, mielőtt élesben kellene fűteni, így mi is nagyobb valószínűséggel tudunk menni problémát elhárítani, és Önnek sem kell fagyoskodnia, ha igazán fűteni kell.

Nem fűt rendesen a radiátor, mi az oka?

Nem fűt rendesen a radiátor

Ha a radiátor nem melegszik, lehet, hogy levegős a radiátor, eltömődtek a konvektorlemezek a radiátorban, csökkent a cirkuláció és ki kell tisztítani a radiátort. Csökkent a rendszer nyomása, kevés a víz a fűtési rendszerben, ilyenkor a fűtési rendszer vízpótlása szükséges, majd újra légteleníteni kell a rendszert. A nem megfelelő kazán- vagy termosztátbeállítás is okozhat langyos radiátorokat, végül az iszapos, koszos fűtési rendszer szintén csökkenti a hatásfokot.

A törölközőszárító radiátor nem melegszik

A leggyakoribb probléma a levegősség. Ezt kell először ellenőrizni, akár a körben lévő radiátorok elzárásával, hogy erősebb legyen az áramlás a törölközőszárítóban. Előfordul, hogy az osztó-gyűjtő levegős, és már eleve nem jut meleg víz a törölközőszárítóba. Ellenőrizze a rendszerben lévő nyomást, lehet, hogy alacsony.

Miért nem melegszik az utolsó radiátor?

Ha a rendszer végén lévő, utolsó radiátor hideg, akkor általában légteleníteni kell, radiátor iszaposodás történt, amit el kell távolítani vagy nem megfelelő az áramlás az adott körben. Ezt ellenőrizheti a kör többi hőleadó radiátorán, illetve az osztó-gyűjtőnél.

Megy a fűtés, hideg a radiátor

Ha a radiátor hideg, de a fűtéscső forró, vagy csak felül melegszik és alul teljesen hideg, akkor nem fűt megfelelően. Ha a kazán hangosan dübörög, de mégsem mennek a radiátorok ennek oka szinte mindig a rendszer levegős állapota. A radiátor szelep letapadás mellett az iszapos radiátorok is probléma lehet, amelyen a fűtési rendszer átmosásával lehet segíteni.

Légtelenítés után is hideg a radiátor

Fűtési rendszer átmosása 1

Ha csak egy radiátor hideg, akkor helyi problémáról van szó. Ezen a helyzeten segíthet egy automata légtelenítő beszerelése, amely kiküszöböli a radiátor levegősödését. Kivétel lehet, ha nagyon alacsony a víznyomás a rendszerben, mert ilyenkor nincs fűtőközeg, ami kitöltse a radiátort. Ha a radiátornak csak egy része melegszik, lehet áramlási probléma is.

Radiátorban nem fordul meg víz

Ha nem kering a víz a radiátorban, a fő oka a bent rekedt levegő. De miért nem fűt, miért nem melegszik a radiátor, letapad a szelep? Amelyik radiátornak csak a teteje, vagy az egyik fele melegszik, abban a víz nem fordul meg. Ha a szelep letapadt, ezt házilagosan, a szelep többszöri megnyomásával lehet orvosolni. Ha a körben lévő röbbi radiátort zárja egy kicsit, akkor a problémás radiátor felé megnövelt áramlás is megoldhatja a problémát. Ezután óvatosan nyissa vissza a többi radiátort.