Kazáncsere Budapest

Kazáncsere Budapest környékén

A kazáncsere aktuálissá válik, ha a kazánok élettartama a vége felé közeledik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 20 éves kazánt már érdemes cserélni különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal gazdaságosabb készülékek jelennek meg, amelyek már két-három év alatt is behozzák az árukat. Sok helyen a fűtéskorszerűsítés a kazán cseréjével kezdődik.

Egyszerűsített kazáncsere engedély nélkül

Az egyszerűsített kazáncsere feltétele, hogy az új kazán teljesítménye ne legyen nagyobb, mint a régi kazáné. Ezen kívül magában a rendszerben semmilyen egyéb változtatást nem végezhetünk, ilyenkor nem szükséges tervezés és az engedélyeztetés, de a szerelést csak mestervizsgával rendelkező szerelő végezheti el.
Az ilyen egyszerűsített eljárással történő kazáncsere felelőssége a kivitelező szakemberé, a kazánhoz tartozó kéményt a kéményseprő vállalatnak kell ellenőriznie.
Akciós kazáncsere okosan: Hajósi Gábor +36 30 571-2337 fűtésszerelő mester.

Engedélyhez kötött kazáncsere

Ha a régi kazánunkat nagyobb teljesítményűre szeretnénk leváltani, vagy magán a fűtési rendszeren is változtatásokat kell végrehajtani, akkor a gázkazán cseréje engedélyeztetést igényel.
egyszerűsített kazáncsere

A kazáncsere menete

Épületgépészeti tervező szakembernek kell tervet készítenie a kazán cseréjéről a vezetékeket helyezéséről, illetve a fűtés korszerűsítés során radiátorok elhelyezéséről.

 • A gázszolgáltató vállalat kérhet kéményseprő szakvéleményt is a kazáncsere kapcsán.
 • Ha megkaptuk az engedélyt a szolgáltatótól, akkor az engedéllyel rendelkező gázszerelő elvégzi a cserét.
 • A gázszolgáltatónak ellenőriznie kell az új kazánt hatályos jogszabályok alapján és biztonsági szempontból.
 • A szolgáltató jóváhagyása után következhet az új kazán beüzemelése.

A kazáncsere szabályai

A hatályos EU jogszabály értelmében az egyetlen gázkazán típus, amelynek beépítésére engedélyt kaphatunk, az a kondenzációs kazán. A kondenzációs kazán zárt égésterű, és különleges kémény kialakítást igényel. A kondenzációs kémény két csőből áll: az egyikben levegő áramlik a kazán felé, a másikban pedig távozik az égéstermék, a füst. A kondenzációs technológia előnye, hogy a távozó levegőben megmaradt hőt visszaforgatja a rendszer, ennek hasznosításával energiát takarít meg. A kondenzációs kazán egyeduralmának titka jogszabályi szempontból a környezetbarátabb kialakítás, ami azt jelenti, hogy kevesebb környezetszennyező anyagot bocsát ki. Jó hír számunkra, hogy a kondenzációs kazánokat olcsóbban lehet üzemeltetni, ezáltal gazdaságosabbá válik a padlófűtésünk, illetve radiátoros fűtésünk is.
kazáncsere okosan

A kazáncsere költségei

Engedély nélküli kazáncsere esetén két tényezőből áll:

 • magának a kazánnak az ára
 • illetve az  üzembe helyezés munkadíja

Ilyenkor a költségek néhány 100 ezer Ft-os nagyságrendben megállnak.

Engedélyeztetéshez kötött kazáncsere

Nagyságrendileg a millió forintos kategóriába esik, nagyobb rendszer átalakítása egy fűtés korszerűsítés esetén több millió forintról is beszélhetünk.

 •  az új kazán ára
 •  szerelvények ára,  vezetékek, fittingek
 •  korszerűsítés esetén az új kémény költségei, az új radiátorok költsége
 •  az új készülék bejelentése a szolgáltató engedélyeztetése
 •  a kéményseprő vállalat szakvéleménye
 •  gázszolgáltató ellenőrzésének munkadíja
 •  a beüzemelés díja

Kazáncsere pályázat

A kazáncsere támogatása az Otthon Melege Program állami támogatással valósult meg éveken keresztül. Az idei évben még nem született döntés a kazáncsere program elindításával kapcsolatban, a friss információk a következő weboldalon tekinthetők meg: http://www.nfsi.hu/
kazáncsere Budapest


Kazáncsere szükségessége

Kazán cserét alapvetően két okból végzünk: meghibásodik a régi kazán, vagy korszerűsíteni szeretnénk a fűtési rendszerünket. Megeshet, hogy valaki rendszeresen elvégezteti a kazán karbantartását, ennek ellenére lejár a kazán élettartama, és ki kell cserélni. Modern fűtési rendszer esetén előfordulhat, hogy a régi kazán már nem képes kiszolgálni az új rendszert.

Kazáncsere, kazán vásárlás

Alapvetően kétféle kazán típus közül választhatunk: a nyílt égésterű kazánok kevésbé biztonságosabb, nehezebb engedélyeztetni őket a zárt égésterű kazánok az Európai Unió támogatását élvezik, biztonságosabb környezetbarátabb rendszert jelentenek. A zárt égésterű kazánok két nagy csoportja a kondenzációs és a nem kondenzációs kazánok. Az uniós irányelvek alapján a nem kondenzációs kazánok beszerelésére már nem lesz lehetőség a jövőben. A kondenzációs kazánok drágábbak, azonban hamarabb megtérülnek, mert gazdaságosabban üzemeltethetőek és környezetbarátabbak.

Kazáncsere társasházban

Ahol az égéstermék elvezetése gyűjtőkéményen keresztül történik, ott a hatályban lévő jogszabályok alapján ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes többi lakó köteles vállalni a kazáncsere és kémény átalakítás költségét, ugyanis gyűjtőkémény be csak azonos típusú készülékek köthetők be.

Családi ház kazáncsere

Ha valaki önálló kéménnyel rendelkezik akkor a költségek nem oszlanak meg egyéni kialakítás esetén az új kazán nagyságrendileg 300-500 ezer Ft körül van, kémény átalakítása is 100.000 Ft os nagyságrendet képvisel, erre jönnek a terveztetés és az engedélyeztetés költségei.

Ne feledje, ha szeretne tájékozódni a kazáncserével kapcsolatos információk ügyében, keressen bizalommal: okos kazáncsere Budapesten engedély nélkül, kazáncsere ára, menete, szabályai, pályázat. Kazáncsere otthon melege programmal családi vagy társasházban Hajósi Gábor +36 30 571-2337.