Bojler biztonsági szelep folyamatosan folyik

Ha a bojler biztonsági szelep folyamatosan folyik, akkor annak oka valószínűleg:

  1. A szeleptömítés alatti szennyező anyag vagy
  2. Az idővel elengedett nyomásszabályozó rugó problémája.
  3. Előfordulhat azonban az is, hogy a bojler nyomáscsökkentője meghibásodott.

FIGYELEM! Ha a bojler biztonsági szelepe csöpög, amikor a bojler vizet melegít, ez nem rendellenes működés, ugyanis a melegítéskor a víz térfogata és így a nyomás is megnő a bojlerben, ezért ilyenkor normális, hogy kinyit a biztonsági szelep!

Garanciával vállaljuk:

  • bojler biztonsági szelep javítás
  • bojler biztonsági szelep bekötés
  • bojler biztonsági szelep csere
  • bojler biztonsági szelep karbantartás
  • bojler vízkőmentesítés
  • bojler nyomáscsökkentő beállítás

A folyamatos folyás probléma leggyakoribb oka a nyomásszelep meghibásodása. Ebben az esetben a bojler szelepe elkezd csöpögni, mert nem szabályozza megfelelően a víznyomást. A helytelen szabályozás oda vezethet, hogy a vízmelegítő teste kilyukad a tartályban megnövekedett nyomás miatt. Extrém esetekben a készüléktest akár meg is repedhet.

Mit tehetünk, ha a szelep csöpög?

bojler biztonsági szelep javítása

A bojler rendellenes csöpögésekor (pl. hideg állapotban, amikor nem jelzi a lámpa a vízmelegítést) tanácsos azonnal szakembert hívni. A szerelő a megérkezése után pontosan megállapítja, hogy miért csöpög a bojler szelepe. Ha a bojler túlzottan le van vízkövesedve, akkor általában elég egy sima vízkőtelenítés.

A szerelő az alaplap eltávolítása után vízkőmentesíti és visszaszereli alaplap rögzítőcsavarját. Nem érdemes saját magának felszerelni a bojlert, mivel még jobban károsíthatjuk a készüléket vagy önmagát!

Ha a bojler biztonsági szelepe csöpög

Mi a teendő, ha a bojler nyomásszelepe és a biztonsági szelepe csöpög vagy ereszt?

Ha a bojler biztonsági szelepe folyamatosan csöpög, akkor tennünk kell valamit a probléma megoldása érdekében. Számos hasonló vagy súlyos háztartási probléma merül fel. A javítás fő szempontja a hosszú távú tervezés, vagyis a probléma kiváló minőségű megoldása. Mindig tanácsos szakember segítségét igénybe venni, ugyanis egy első ránézésre egyszerűbb hibát olyan bonyolultabb, súlyosabb okokra vezethetünk vissza, amelyeket nem tudunk szakszerűen elemezni és megoldani.

A bojler biztonsági szelepének célja a bojlerban növekvő víznyomás felszabadítása a hideg víz felmelegítése során. Annak megakadályozása, hogy a megnövekedett nyomás károsítsa a bojler tartályát és a meleg víz csövének szerelvényeit. A budai oldalon mindenképp szükséges a bojler nyomáscsökkentő szelepének bojler elé felszerelése, mivel a szelep gyakran a bojler hideg hűtéses helyzetében is nyithat a nagyobb nyomás miatt.

bojler javítás

Bojler biztonsági szelep folyamatosan folyik

Másfelől, ha a bojler szelepe folyamatosan csöpög vagy inkább folyik, a feszítő rugó vagy tömítés biztosan elfáradt, vagy egy vékony repedés keletkezett rajta, ami miatt vízáteresztő lett. Erre a problémára oda kell figyelni, még akkor is, ha csak minimális a vízveszítés, mivel a fáradt tömítések a jövőben nagyobb gondokat okozhatnak, amelyek megoldása még drágább lehet. Ezért a látszólag kisebb hibákat sem szabad félvállról venni, és jobb, ha a probléma súlyosságának értékelését illetékes szakemberre bízza.

Természetesen amíg a bojlerszerelő megjön, nyugodtan betehetünk egy edényt a csepegő rész alá, mivel a kikerülő folyadék eláztathatja a bojler alatti dolgokat. A bojler biztonsági szelepének csöpögése súlyosabb belső problémát is jelezhet, amelyet csak akkor lehet elemezni, ha a készüléket szétszedi egy tapasztalt szerelő.

A szétszerelés szintén magas szintű szakértelmet igényel, főleg, hogy a nem megfelelő összeszerelés további gondokhoz vezethet. Ezért jobb, ha erre a feladatra nem vállalkozik egyedül. A bojler biztonsági szelepének csöpögése hasznos is lehet, mivel sok esetben a megelőző tisztítás vagy karbantartás fényt derít egy komoly gondra, ami így megelőzhető, mielőtt a hiba valóban bekövetkezne.

Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az apró jeleket, mert így megmenthetjük a vízmelegítőnket. Kis odafigyeléssel jelentősen javíthatjuk a bojlerunk működését, ezáltal pénzt takaríthatunk meg magunknak.

Bojler biztonsági szelep tömítés, karbantartás

Hogyan lehet megelőzni, hogy csöpögjön vagy folyjon a bojler biztonsági szelepe?

A rendszeres 2-3 évente elvégzett karbantartás nem csupán meghosszabbítja a bojler élettartamát, de meg is előzi a meghibásodásból adódó kellemetlenségeket, pl. hogy ne legyen meleg víz a lakásban. A vízkőtelenítés egyszerű művelet, az ilyen munkát rutinszerűen végezzük a budapesti és pest megyei lakásokban.

Miért sípol a bojler?

A bojler sípolását okozhatja vízkövesedés, ilyenkor szét kell szedni, és ki kell tisztatani. A másik ok lehet a nyomáscsökkentő hangja, amikor a bojler melegít, de ez ilyenkor előfordul, hogy üzemszerű működés közben is fütyül a bojler.

A bojlerből nem jön melegvíz

Ha nincs melegvíz nyomás, ennek oka lehet, hogy a bojler nem fűt, a sarokszelep vagy flexibilis bekötő cső eldugult, vagy a hideg víz oldalon lévő kombinált szelep ragadt le, esetleg a nyomáscsökkentő hibásodott meg.